Gemlik Muhasebe'ye Hoşgeldiniz.. Bugün 20 Mayıs 2024 Pazartesi




Ana Sayfa Ana Kategori Çalışma Hayatı iş güvenliği tedbirlerinin alınması – 1 Ocak 2014 yaklaştı
Facebook'ta Paylaş



iş güvenliği tedbirlerinin alınması – 1 Ocak 2014 yaklaştı

iş güvenliği tedbirlerinin alınması – 1 Ocak 2014 yaklaştı

Bugünkü soru-cevap kısmını tamamen iş güvenliği ile ilgili konulara ayırdık. 1 Ocak 2014 tarihi işyerlerinin iş güvenliği tedbirlerini alması açısından çok önemli. İşyerlerinin büyük bir bölümü için yeni yükümlülükler geliyor. Bize ulaştırdığınız sorular içerisinde bu konuyla ilgili olanlar da son dönemde epey artış gösterdi.
SORU:  Hangi işyerleri iş güvenliği uzmanı, doktor çalıştırmakla yükümlü? Bizim işyerinde 36 kişi çalışıyor, biz de artık bu kapsamda mıyız? Atilla Özer
CEVAP: Yeni yasaya göre kamu-özel ayrımı olmaksızın, çalışan sayısı fark etmeksizin tüm işyerleri, iş güvenliği uzmanı, hekim ve sağlık personeli çalıştırmak zorunda. Bu yükümlülüğün başlayacağı tarih ise işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre belirleniyor. Tehlike sınıfları ve çalışan sayısı işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinden ne zaman hizmet almaya başlaması gerektiğini belirliyor. Buna göre;
–  50 ve üzeri çalışanı bulunan işyerleri 30 Aralık 2012’den,
–  50’den az çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri 1 Ocak 2014’ten,
–  50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerleri ile kamu kurumları ise 1 Temmuz 2016’dan itibaren iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinden hizmet almaya başlamak zorunda.

Cezası yüksek…
1 Ocak 2014 tarihi, özellikle 50’den az çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için kritik bir tarih. Bu tarihte, iş güvenliği uzmanı ve hekim bulundurma zorunluluğu başlayacak. Tüm işverenlerin tehlike sınıflarını öğrenerek bu yükümlülüğün kendileri için ne zaman başlayacağını bilmeleri çok önemli.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca idari para cezaları çok yüksek belirlenmiş durumda. Bu yükümlülüğe uymayarak iş güvenliği uzmanı görevlendirmemenin idari para cezası 5.390 TL. Ayrıca bu ceza aykırılığın devam ettiği her ay kesiliyor. İşyeri hekimi görevlendirmeme halinde de 5.390 TL ceza var. Yardımcı sağlık personeli görevlendirmemenin cezası ise 2.695 TL. İşverenlerin bir an önce iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerini görevlendirmeleri gerekiyor, cezalar oldukça yüksek.

 

İşyeri hekimi ücreti 1.500 TL’den başlıyor
SORU: 1 Ocak sonrası işyerimizde doktor çalıştıracağımız söyleniyor. Çok pahalı değil mi? Ne kadar ücret vermemiz gerekir?        Songül Tutam
CEVAP: İşyerinizde hekim çalıştırma süresi, işyerinizin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre belirleniyor. İşyeri hekiminize vereceğiniz ücret de süre üzerinden şekilleniyor. Buna göre;
–  10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına yılda en az 25 dakika.
Diğer işyerlerinden:
–  Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 4 dakika,
–  Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 6 dakika,
–  Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 8 dakika işyeri hekimi görevlendirmek gerekiyor.
İşyeri hekimlerinin ücretleri hizmet alınan süreye göre değişmekle birlikte ortalama 1.500 TL ila 3.500 TL arasında değişiyor. Ancak tam süreli işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu var ise bu rakam yukarı çıkabiliyor.

 

İş güvenliği uzmanına kadro şart mı?
SORU: İş güvenliği uzmanını nasıl çalıştıracağım, bu uzmanı kendi işyerimde kadroya mı geçirmem gerekiyor? Çağdaş Tosun

CEVAP: İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve yardımcı sağlık personelini işverenlerin kendi işyerlerinde kadrolu olarak çalıştırmaları zorunlu değil. Burada üç yol var. Birinci yol işyerinde bu niteliklere sahip personel varsa bu kişiler ile sözleşme imzalamak ve görevlendirme yapmak. İkinci yol, dışarıdan bir uzman ile kısmi süreli iş sözleşmesi imzalamak. Üçüncü yol ise, bakanlığın yetkilendirdiği firmalardan hizmet almak. İşverenlerin yapması gereken, tüm görevlendirmeleri, İSG Katip adı verilen online sistem üzerinden gerçekleştirmek.

 

Günde kaç saat işyerinde olmalı?
SORU: İşyerimde ne kadar süre ile iş güvenliği uzmanı görevlendirmem gerekiyor?          Nejat Durali
CEVAP: İş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi gereken süreler işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısı uyarınca belirleniyor. Buna göre;
–  10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına yılda en az 60 dakika.
Diğer işyerlerinden;
–  Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 6 dakika,
–  Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 8 dakika,
–  Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 12 dakika, iş güvenliği uzmanı görevlendirmek gerekiyor.
İşverenler bu süreler uyarınca kısmi süreli iş sözleşmesi imzalayarak, görevlendirme gerçekleştirerek veya OSGB’den hizmet alarak bu yükümlülüğü yerine getirmek zorunda. Bu sürelerin altında görevlendirme yapılması mümkün değil. Görevlendirmelerin İSG Katip üzerinden gerçekleştirilmesi halinde süreler otomatik olarak tespit ediliyor.
Bunun yanı sıra, az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde her 2000, tehlikeli sınıftaki işyerlerinde her 1500 ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde her 1000 çalışan için tam süreli bir iş güvenliği uzmanının bulunması gerekiyor.

kaynak:milliyet.com.tr